Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesislerinde arıtılan sulardan grisu elde edilerek sanayi ve yeşil alan sulanmasında kullanılması için Kullar ve Plajyolu Atıksu Arıtma Tesislerinde Ultraviyole (UV) sisteminin inşaatlarına başladı. Gebze, Kandıra ve Cebeci atıksu arıtma tesislerinde de uygulanan UV sistemi ile önemli miktarda su tasarrufu sağlanılacak.
GEBZE, KANDIRA VE CEBECİ DE UYGULAMA
Bölgede yaşanan kuraklıktan dolayı bir dizi önlem alan İSU Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesislerinde arıtılan çıkış sularını değerlendirmek için grisu projesi geliştirdi. Tesislerin çıkış sularının ultraviyole ışınları ile ikinci bir arıtmadan geçirilmesini sağlayan UV sistemi, Gebze, Kandıra ve Cebeci atıksu arıtma tesislerinde uygulandı. Arıtılan su, belirtilen arıtma tesislerinin yeşil alanlarında bir süredir kullanılıyor.
PLAJYOLU VE KULLAR DA UV SİSTEMİ
Kurum, İzmit Plajyolu ile Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesislerinin çıkış sularını sanayi tesisleri ile yeşil alanlarda kullanılması için de 2 ayrı proje ile çalışmalara başladı. İnşaatı devam eden sistem 3 ay içinde tamamlanacak. Her bir tesisten ultraviyole ile günlük 10 bin m3 olmak üzere toplam 20 bin m3 arıtılmış su elde edilecek. Çıkan su, proses ve kullanma suyu kullanan sanayi kuruluşlarına verilecek. Ayrıca, başta Sekapark olmak üzere bazı yeşil alanlarının sulaması da elde edilen su ile yapılacak.
YER ALTI SUYU KORUNACAK
Geçtiğimiz yıl işlettiği 18 adet atıksu arıtma tesisi ile 122,5 milyon m3 atıksu arıtması yaparak doğal ortama veren İSU Genel Müdürlüğü, UV sistemi ile hem arıtılmış suyu değerlendirecek hem de önemli miktarda su tasarrufu sağlayacak. Ayrıca, kuyu suyu kullanan sanayi kuruluşlarına grisu verilmesi ile birlikte yer altı suyu da korunacak. İki ayrı proje ile gerçekleştirilen çalışmalar, 6 milyon TL’ye mal olacak.
Fikri KAYA/Basın Büro Sorumlusu
30.04.2014